Noviteti #4


SREBRENKA PEREGRIN I ERIKA KATAČIĆ KOŽIĆ BAJKARENJE – USMENOM PREDAJOM PO HRVATSKOJ : 28 pripovijesti iz cijele Hrvatske. U njoj su dvije suvremene pripovjedačice pošle u neobičnu berbu zaboravljenih hrvatskih bajki. Prizvale su priče iz djetinjstava ljudi, istražile šume arhiva, pa odabrale i skupile bajke iz Lijepe Naše. I poznate priče u novom ruhu, i one sasvim nepoznate, nalik su sjemenkama koje kroz nova prepričavanja nanovo niču, sazrijevaju i hrane nas.


VITOMIR SPASOVIĆ MORSKE DUBINE : Kada se iz svemira pogleda malo bolje, jasno se vidi da na planeti Zemlji prevladavaju plave boje. Ljude je uvijek privlačio taj morski svijet. Osim neviđene ljepote u njemu su pronalazili i hranu. Ovo je priča o ljudima koji su kroz povijest uranjajući u modri svijet tišine otkrivali njegove tajne i prenosili ih nama.


TAMARA BAKRAN ZAGREBAČKE BAJKE:  Zbirka od 10 priča za djecu i mlade s elementima bajki i basni koje se događaju u Zagrebu. Priče nas vode na livade i parkove grada Zagreba u kojima kroz razne, pa čak i detektivske, doživljaje u kojima susreću zmajeve, vile, sirene, sove i ostale likove putuju Zagrebom.


VITOMIR SPASOVIĆ LEGENDA O KREŠI : Krešo je volio sport, za nogomet je imao dvije lijeve noge, rukomet mu je bio previše grub, a stolni tenis malo dosadan. Košarku je odmah zavolio. Unatoč njegovu silnom trudu, nitko u njemu nije vidio budućeg košarkaša. Govorili bi: „Di ćeš ti igrati u Zadru! Vidi kakav si tanak kao grančica.“ Treninzi Košarkaškog kluba Zadar počinjali su svaku večer u sedam sati. Teren je bio osvijetljen i izgledalo je prekrasno. Kada bi ostao prazan sjatili bi se klinci iz grada pokušavajući pogoditi koš. Krešo je činio sve ne bi li skrenuo pozornost na sebe pa je tako pogodio šesnaest koševa zaredom. Glavnom treneru Enzu Sovittiju to nije promaknulo. Poslao je Krešu u klupske prostorije da zaduži tenisice. Bile su to tenisice Tigar, model Borovo. To je samo početak legende o košarkašu Krešimiru Ćosiću.


SILVIJA ŠESTO TINKIHOT : Može li klima-uređaj zamijeniti vjetrenjaču? Može li romobil zamijeniti konja, role magarca, mogu li se dva daleka svijeta sastati u plemenitoj namjeri a da ih ne povezuje sprava zvana mobitel već knjiga zvana lektira? Hoće li uspjeti u naumu popravljanja svijeta i svih nepravdi kao što to nije uspio književni lik izmišljen davno, u vremenima kad su svijetom hodali ljudi slobodnih ruku a mobiteli su bili duboko zakopani u budućnosti? Kako su se čitatelji sami pretvorili u junake i je li im to pomoglo da izvedu pravu pouku iz književna djela koje je napisano prije nego li je školska lektira uopće izmišljena, a umjetna inteligencija bila tek sjena one prave?


VITOMIR SPASOVIĆ BOSONOGI PELE : Edson Arantes do Nascimento, rođen je i odrastao u siromaštvu. S prijateljima bi po cijele dane šutirao krpenu loptu, sve dok ne bi pala noć. Na prvom nogometnom turniru nastupili su bosonogi, što je izazvalo smijeh kod publike. Ali nakon sjajnih igara i pobjeda ispraćeni su pljeskom. Još nešto, od tada je Edson Arantes do Nascimento dobio nadimak Pele, po portugalskoj riječi pelado (hrv. bosonog).

Kategorije: ,
Promjena veličine fonta
Kontrast
Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.