Tjeskobni ljudi

Razgledavanje stanova koji su na prodaju obično nije pitanje života ili smrti.

Međutim, stan širom otvorenih vrata u koji je banuo neuspješni pljačkaš banke i potom potencijalne kupce te nekretnine proglasio taocima, postaje – upravo to.

Među taocima je nedavno umirovljeni par koji umjesto svog braka neumorno obnavlja stanove. Tu je bogata bankarica, previše zauzeta karijerom i zarađivanjem da bi se brinula i za koga drugog. U stanu je i mladi par koji će uskoro dobiti prvo dijete, i to je otprilike jedino oko čega se mogu složiti. U ekipi su i postarija gospođa koju mahanje pištoljem ne može impresionirati, a kamoli zastrašiti, iritantna agentica za prodaju nekretnina i sredovječan muškarac prerušen u zeca.

Pljačkaš banke nimalo ne dvoji – uspio je skupiti najnaporniju skupinu talaca na svijetu, ikad.

No pravi cirkus nastaje tek kad svi završe na policiji u kojoj dvojica policajaca, otac i sin, pokušavaju razriješiti slučaj.

Je li moguće da svi ti ljudi, i to pred istražnim organima, besramno lažu (oprostite – izbjegavaju istinu!)? Pa čak i te gospođe u godinama?

I kako je, pobogu, iz zatvorenog stana nestao pljačkaš?

 

PREPORUKA KNJIŽNIČARKE:

Jedan od najboljih švedskih autora dao nam je i još jedan roman kojeg ćemo obilježiti zvjezdicom za omiljeno. Naravno da je i ovaj put uspješno natjerao čitatelja u smijeh i plač, ponekad istovremeno, na istoj stranici, dok nas je svojim riječima privlačio dublje u priču i poput najvještijeg krojača skrojio priču koja će nas obgrliti svakim svojim slovom. Ponudio nam je Backman mnogo raznovrsnih priča, sve do jedne majstorski ispričane, no mene osobno najviše privlače njegovi tekstovi o krhkoj ljudskosti, našim manama i vrlinama, uspjesima i neuspjesima, koje on pitko sipa na papir i uvijek nas vuče za nos, sve do kraja, hraneći se našom znatiželjom i oduševljenjem. Tako je i ovu majstoriju između naizgled bezveznih korica, proveo od prve do posljednje stranice nabrajajući sve od čega uglavnom okrenemo glavu, praveći se da ne vidimo ili da ne postoji ili jednostavno uzimamo zdravo za gotovo: usamljene starice, hladne korporativne žene željne ljubavi, nadobudne, mlade majke, prpošne trgovkinje, mrki policajci sa mekim srcem i očajni, na rub dotjerani ljudi koji izlaz traže u ekstremnim potezima. Sve se svodi na jednu neuspješnu pljačku banke, nekolicinu taoca koji su zatrpani vlastitim problemima i dva policajca sa srcem od karamele. Sve to, a i više, zvecka u ovoj priči, tjerajući vas da uz Backmana provedete mnoge buduće trenutke.

Kategorije: ,
Promjena veličine fonta
Kontrast
Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.