Oslikani veo

William Somerset Maugham vrlo je plodni britanski pisac koji je svoje proze gotovo redovito temeljio na osobnim iskustvima i stvarnim događajima iz vlastita života, kao i iz života ljudi koje je na brojnim putovanjima sretao i upoznavao. Bogatstvo djela koje je poteklo iz njegova pera nemoguće je sažeti u nekoliko rečenica, no jedno se mora naglasiti: rijetko koji pisac je iza sebe ostavio toliko vrijednih i kritički hvaljenih romana, drama, pripovijesti i scenarija, iako je po svom pozivu zapravo bio liječnik.

Roman Oslikani veo jedan je od rijetkih bisera, pomalo i zapostavljen u čitalačkoj zajednici, no svakako roman kao trijumf napetosti i pripovjedačke vještine.

Smješten u Englesku i Hong Kong 1920 – ih, roman nam donosi priču o nesretnoj Kitty koja živi u braku bez ljubavi. Njen je suprug znanstvenik, povučeni bakteriolog, nakon saznanja da je doživio bračnu nevjeru, prisiljava da s njim otputuje u Kinu, središte strašne epidemije kolere. Privilegirana Kitty u novoj se okolini teško prilagođava, u svom mislima odsutnom suprugu ne nalazi podršku i pod pritiskom novoprobuđene savjesti prinuđena je u novom svjetlu sagledati život kojim je dosad živjela. Bijeda, bolest i očaj kojima je svakodnevno izložena krhku i nesretnu ženu tjeraju na rast, iskupljenje i ljubav.

Kategorije: ,
Promjena veličine fonta
Kontrast
Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšala vaše iskustvo pregledavanja.